top of page
  • Writer's pictureTibor Benjamin Szabo

Az EPIC - Elmék labirintusában "zenéje"

Updated: Feb 14, 2022

A regénynek hivatalos zenéje természetesen nincs, mégis van egy dal, ami szorosan kötödík az egész EPIC sorozathoz, mivel a szerző írás közben végig ezt hallgatta, és már az első könyv rendezvényein is ez szólt, ahol épp szólhatott valami. Egy titokzatos, rejtőzködő alkotó dala. A poszt SPOILER besorolása: 0/10 (nem spoileres). A poszt elolvasása ennyi időt igényel: 2 perc.


2014 tavaszán, amikor a sorozat első részét, az EPIC - Az első küldetést írtam, véletlenül botlottam bele egy, a Youtube-on álnéven publikáló zenészbe, aki egy nagyon oldschool, de számomra tökéletesen a regény hangulatát megidéző drum'n bass zenei világot épített (a hangzás alapján valószínűleg egy otthoni stúdióban). A csatornán található néhány tíz dalból már akkor leragadtam a Belly of Beast című tracknél, amit a szerző trip hopként és rock instrumentálként határoz meg. Az első részt sokszor nagy zajban (forgalmas irodában, tereken, BKV-járatokon) írtam, ezért jól jött egy olyan dallam, ami eltereli a figyelmemet a külső zajokról.

A viszony a dal és az írás között néhány nap alatt megfordult. Nem egyszerűen segített figyelemben, fókuszban maradnom, de észrevettem, hogy a zene maga létrehozza a figyelmet, segít egyetlen pillanat alatt a szövegvilágba visszakerülnöm, mint valami hipnotikus kötés.

Amikor az első rész elkészült, megkerestem AzxzA-t, aki a dal szerzője, hogy használhassam a könyvsorozat promóciójához a zenét (videók alfestőjeként, rendezvények felvezetőzenéjeként). Bár nem árulta el, ki ő, azt sem tudom, a világnak melyik pontján él (update: Torontóban), engedélyezte a dal ilyen használatát.

A második rész írásakor már rutinosan nyúltam dalért (hat év kihagyás után kellett visszatalálnom a szöveg hanguatába). A Youtube-on néhány ezer megtekintés van a zenei videón, ennek a nagyobbik részét vélhetően én tettem bele, mivel loopolva ment a fülesben megint, hetekig a Belly of the Beast. Önhipnózis.
34 views0 comments
bottom of page