top of page
  • Writer's pictureTibor Benjamin Szabo

A balatonvilágos magaspart (az EPIC - Elmék labirintusában helyszínei 1.)

Updated: Feb 5, 2022

A regény nyitó jeleneteinek helyszíne egy fiktív lokáció, a valóságban nincs olyan része a Balaton keleti medencéjének, amely pontosan megegyezne a szövegbeli helyszínnel. Ennek a regényhelyszínnek az egyes részletei azonban mind léteznek valahol. A posztból kiderül, hol találhatók ezeket. A poszt SPOILER besorolása: 2/10 (egészen kicsit spoileres). A poszt elolvasása ennyi időt igényel: 2 perc.


A regény cselekménye egy hideg téli napon indul, a B Team tagjai Márkóék balatoni nyaralójában gyűltek össze, hogy megvitassák a nyomozásuk állását. A nyaraló a szöveg szerint a balatonvilágos magasparton áll, fent a löszfalon, alatta, a víz szintjén klasszikus balatoni strand parkkal, játszótérrel.


A valóságban pontosan ilyen partszakasza nincs a Balatonnak. A regényhelyszínt a balatonvilágosi, a balatonakarattyai magaspart és a bélatelepi löszfal jellegzetességeiből, valamint egy Siófok külvárosi villa pontos leírásából gyúrtam össze.


Miért volt erre szükség? A történethez olyan helyszínre volt szükségem, ahol a villák a fal tetején vannak, alatta a parton pedig kellően nagy szabad tér húzódik egészen a vízig. Egy másik jelenet miatt szintén fontos volt, hogy Siófokhoz viszonylag közel legyen a helyszín. A valóságban is balatonvilágosi magaspartnál a villák közvetlenül a tó szintjén állnak. Maga a helyszín tetszett, ezért a regény fikciójában módosítottam kicsit a valóságon, a villák elhelyezkedését ahhoz hasonlóvá alakítottam, mint az a valóságban a bélatelepi hegy esetében látható (ahol a lőszfal tetején sok régi és újabb villa található). A Friderich-villa maga, az a hely tehát, ahol a regény központi konfliktusa megtörténik, valóban létezik, és erősen hasonlít is ahhoz, mint ami a szövegben megjelenik. Csak nem Balatonvilágoson, hanem Siófokon, és nem a vízparton, hanem a külvárosban található.11 views0 comments
bottom of page